KRAFT
Bodychange: Dit doet touwspringen met je lichaam
20/04/2022 by Julian Fuchs
Inhoudsoverzicht
Springtouw: Sport voor meer spierdefinitie
Wist je dat je met een fitness-springtouw veel verschillende spieren kunt aanspreken? Bij een springtouw-workout is teamwork vereist – doelspieren en hulpspieren werken samen voor succes. Laten we touwspringen samen verder verkennen.
De doelspiergroepen
De doelspiergroepen bij touwspringen bevinden zich in je benen. Ten eerste hebben we de kuitspier (Musculus triceps surae). Elke keer dat je jezelf van de grond afduwt of weer neerkomt, wordt je kuitspier aangesproken. Deze zorgt bijvoorbeeld voor het neerlaten van je voeten. Naast de kuitspier wordt ook de quadriceps femoris, de grote spier aan de voorkant van je bovenbeen, geactiveerd. Deze krachtpatser helpt je om vanuit een gehurkte positie weer rechtop te komen. De quadriceps wordt dus actief tijdens het afduwen en opvangen.
De hulpspieren
De hulpspieren worden met een fitness-springtouw niet direct aangesproken, maar wel indirect. Ze zijn echter een belangrijk onderdeel zonder welke touwspringen niet mogelijk zou zijn. Het workout richt zich bij de hulpspieren anders dan bij de doelspieren op verschillende lichaamsregio's.
- Buikspieren: De rechte buikspier (Rectus abdominis) helpt je rechtop te blijven en je houding te bewaren. Om je evenwicht te bewaren tijdens het springen, spannen je buikspieren automatisch aan.
- Rugspieren (Erector spinae): Deze staan voor de lage rugspieren en stabiliseren je wervelkolom. Ook ondersteunt hij de houding van je hoofd. Bij touwspringen is deze spier ook actief als hulpspier.
- Bovenarmspieren: De Musculus brachialis en de Musculus biceps brachii zorgen ervoor dat je je armen kunt buigen en strekken, en zijn constant actief tijdens het touwspringen.
- Schouderspier (Deltaspier): Je hebt waarschijnlijk al van de deltaspier gehoord, de grootste spier in je schouder die tot in je bovenrug loopt. De deltaspier zorgt voor stabiliteit zodat je niet valt tijdens het springen.
Wist je dit?
Ook de spieren in je polsen spelen een grote rol. Zestien verschillende spieren zorgen voor de rotaties die nodig zijn om het touwspringen mogelijk te maken.
Met het springtouw naar een sixpack?
Een sixpack, waarbij de buikspieren duidelijk zichtbaar zijn, kun je niet alleen krijgen met gebruikelijke buikspieroefeningen zoals crunches. Het geheim van een sixpack is een calorietekort. Je moet meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Deskundigen zeggen dat dit tot 90% van het succes van een sixpack bepaalt. De overige 10% kun je behalen met gerichte buikspieroefeningen. Maar waarom zou je niet beide combineren?
Vetverbranding: slanker worden met touwspringen
Net als bij het krijgen van een sixpack draait het bij afvallen om het creëren van een calorietekort. Naast een gezond dieet, dat vet en suiker vermijdt, helpt sport je om je calorieverbruik te optimaliseren. De vergelijking "Touwspringen vs. Joggen" toont aan dat touwspringen je caloriebalans significant kan beïnvloeden. Een klein voorbeeld? Bij joggen verbrand je in 30 minuten ongeveer 350 kcal. Met het springtouw verbrand je in dezelfde tijd 500 calorieën.
Hoe snel zie je vooruitgang?
Je lichaamstransformatie begint praktisch vanaf de eerste dag, ook al zie je het nog niet direct in de spiegel. Wanneer je begint te trainen met een springtouw, spreek je meteen je spieren aan en geef je ze de prikkel voor meer definitie. Ook begin je vanaf de eerste training calorieën te verbranden. Toch is geduld belangrijk.
Het juiste springtouw voor jou
Bij EverJump hebben we het springtouw opnieuw uitgevonden. Van een schoolplein-accessoire hebben we met veel vakkennis een effectief trainingshulpmiddel gemaakt waarmee je overal en eenvoudig aan je persoonlijke fitnessdoelen kunt werken.