Das Springseil von Everjump

Touwtjespringen vs. joggen

De laatste jaren is touwtjespringen steeds populairder geworden als recreatieve sport. Vanwege de positieve invloed op het uithoudingsvermogen wordt touwtjespringen vaak vergeleken met joggen. Uit de huidige onderzoeken blijkt dat beide sporten een vergelijkbaar positief effect hebben op het cardiovasculaire systeem. Als het gaat om vetverbranding, kan touwtjespringen echter een voordeel hebben ten opzichte van joggen. Bovendien gebruikt touwtjespringen relatief meer spieren, waardoor het een ideale full body workout is voor thuis of buiten. Het is ook goed voor de ontwikkeling van je coördinatievaardigheden, omdat de timing van de sprong en de armzwaai nauwkeurig op elkaar moeten aansluiten. Als u meer over dit onderwerp wilt weten, lees dan de volgende paragrafen uitgebreider.


Touwtjespringen - De nieuwe megatrend


Touwtjespringen wordt vaak geassocieerd met een recreatieve activiteit voor kinderen of als warming-up voor boksers. Maar ook bij veel andere sporten is touwtjespringen tegenwoordig een onmisbaar trainingshulpmiddel. Vooral bij sportdisciplines waarbij een hoge mate van coördinatie van het hele lichaam vereist is, wordt het vooral gebruikt als warming-up of in de vorm van intervaltraining. Vanwege de veelbelovende positieve effecten op het uithoudingsvermogen wordt touwtjespringen vaak vergeleken met joggen. Sommige mensen vragen zich af: is touwtjespringen net zo effectief als joggen of zelfs beter? 

 

Goed voor je lichaam en stimuleert de vetverbranding


Eigenlijk werd dit probleem al aan het eind van de jaren zeventig aangepakt. Uit onderzoek van een destijds uitgevoerde studie bleek dat 10 minuten touwtjespringen net zo'n positief effect had op het cardiovasculaire systeem als 30 minuten joggen [1]. Er zijn echter geen recente onderzoeken die deze bevindingen kunnen bevestigen of weerleggen. Niettemin tonen recente studies aan dat regelmatig touwtjespringen een positief effect heeft op het cardiovasculaire systeem [2]. Maar dat is nog niet alles: touwtjespringen is ook ideaal om vet te verbranden. Een persoon met een gewicht van 57 kg verbrandt ongeveer 300 calorieën met touwtjespringen in 30 minuten. Ter vergelijking: om dezelfde hoeveelheid calorieën in dezelfde tijd te verbranden, zou ze met een gemiddelde snelheid van 9,45 km/u moeten joggen. [3]. 


full-body workout


Touwtjespringen heeft ook duidelijke voordelen als het gaat om spierbelasting. Terwijl joggen alleen de beenspieren traint, traint touwtjespringen ook het bovenlichaam. Als je dus in zo min mogelijk tijd vet wilt verbranden en tegelijkertijd je hele lichaam wilt versterken, kun je het beste een springtouw gebruiken.


Je hersenen trainen met


Bovendien moet je bij touwtjespringen rekening houden met coördinatievereisten die bij joggen niet nodig zijn. Om de ritmische bewegingen van de armzwaai en de afzet nauwkeurig op elkaar af te stemmen, moeten meerdere spiergroepen in de armen, benen, schouders en romp tegelijkertijd worden geactiveerd. Uit onderzoek is al gebleken dat touwtjespringen de ontwikkeling van de motoriek bevordert. Uit onderzoek is gebleken dat een paar weken touwtjespringen voldoende is om de coördinatievaardigheden bij kinderen te verbeteren [4] en volwassenen [5] om te kunnen verbeteren.

 

[1] Baker, JA (1968). Vergelijking van touwtjespringen en joggen als methoden om de cardiovasculaire efficiëntie van mannelijke studenten te verbeteren. Onderzoeks kwartaalblad. Amerikaanse vereniging voor gezondheid, lichamelijke opvoeding en recreatie, 39(2), 240-243.

 

[2] Arazi, H., Jalali-Fard, A., & Abdinejad, H. (2016). Een vergelijking van twee aerobe trainingsmethoden (rennen versus touwtjespringen) op gezondheidsgerelateerde fysieke fitheid bij jongens van 10 tot 12 jaar. Beoordeling van fysieke activiteit, 4, 9-17.

 

[3] Harvard Gezondheid (2004). Calorieën verbrand in 30 minuten voor mensen met drie verschillende gewichten. Harv Hart Lett. 

 

[4] Trecroci, A., Cavaggioni, L., Caccia, R., & Alberti, G. (2015). Springtouwtraining: evenwicht en motorische coördinatie bij preadolescente voetballers. Journal of sports science & medicine, 14(4), 792.

 

[5] Ozer, D., Duzgun, I., Baltaci, G., Karacan, S., & Colakoglu, F. (2011). De effecten van touw- of gewogen touwspringtraining op kracht, coördinatie en proprioceptie bij adolescente vrouwelijke volleyballers. Journal of sports medicine and physical fitness, 51(2), 211.